HANDEL [3de graad]

RICHTINGEN DERDE GRAAD TSO

HANDEL

STW

JEUGD & GEHANDICAPTENZORG

Wat voor richting is dit?

Met de studierichting handel kies je voor een brede algemene vorming met economie, informatica en communicatietechnologie en talen als belangrijke pijlers. De studierichting vormt dan ook een uitstekende voorbereiding om te slagen in professionele bachelors. Het is mogelijk na een schakeljaar een masterdiploma te behalen. Jobs in zowel de administratieve, commerciële, boekhoudkundige, logistieke, financiële als fiscale wereld behoren tot de mogelijkheden. De studierichting is zo algemeen dat ook andere bachelors mogelijk zijn en dus ook tewerkstelling in andere beroepssectoren (bv. gezondheidssector, onderwijssector,…).

In het 6de jaar handel wordt de opleiding aangevuld met een stageperiode en daarnaast zal je wekelijks enkele uren in een virtuele oefenfirma werken waar je functioneel taalgebruik, informaticagebruik en kantoortechnieken zullen leren combineren. Door deze extra praktijkervaring vergroten de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Tijdens deze momenten zal er ook aandacht besteed worden aan attitudes zoals
resultaatgericht werken, discreet omgaan met informatie, accuraatheid en stressbestendigheid. Daarnaast verken je de handelswereld via internet, bedrijfsbezoeken en projecten.

RICHTINGSPECIFIEKE VAKKEN?

  • Boekhouden: Je leert dubbel boekhouden. Je zal onder andere facturen berekenen en boeken, financiële verrichtingen boeken, loonkosten berekenen en boeken. Dat gebeurt eerst manueel en daarna werk je met software. Daarbij leer je ook de afhandeling van de bijhorende administratie via de computer.
  • Verkoop: Je leert eenvoudige verkooptechnieken en je leert ook overleggen. Je leert de basistechnieken van het verkopen en oefent deze in via projecten zoals IMK in 6 Handel.
  • Informatica: Je leert vlot gebruik maken van MS – Officepaketten: Word, Excel, Access en Powerpoint.
  • Toegepaste economie en economie: Je leert hoe onze economie werkt en wat wettelijk wel en niet kan.
  • Talen: Je leert je mondeling én schriftelijk vlot uit te drukken zowel in het Nederlands, het Frans en het Engels. Door te kiezen in 3de graad voor een ‘workshop talen’ kan je er bovenop nog Spaans of Duits bijnemen.

Profiel van een Handel-leerling?

  • Je hebt een minimale interesse voor economische actualiteit;
  • Je bent bereid je stapsgewijs verder te verdiepen in de samenhang tussen die actualiteit en theoretische leerinhouden;
  • Je hebt aanleg en interesse voor cijferwerk;
  • Je bent ordelijk en kan nauwgezet noteren;
  • Je wilt communicatieve vaardigheden en praktische taalvaardigheid leren ontwikkelen
Wat na deze studierichting? <klik voor meer info>


Terug naar overzicht studierichtingen

5de 6de
Naam van het vak (Hervormd) ALGEMENE BASISVORMING
Levensbeschouwelijke vakken 2 NCZ (Zedenleer), Katholieke godsdienst, Islam, Protestantse godsdienst, Orthodoxe godsdienst
Aardrijkskunde/Natuurwetenschappen 1
Engels 2
Frans 2
Geschiedenis 1
Lichamelijke opvoeding 2
Nederlands 3
Wiskunde 2
RICHTINGSPEFICIEK GEDEELTE
Economie 2
TV Toegepaste Economie 5
TV Dactylo/Toeg. Informatica 2
TV Verkoop 2
TV Boekhouding 2
PV.TV Stage Toeg. Economie/Verkoop 2
Frans 1
Engels 1
COMPLEMENTAIR GEDEELTE
Workshops
Duits/Spaans +2 Kiezen tussen Duits of Spaans

ALGEMEEN TOTAAL (LESUREN)34