Onze school zet in op een betrouwbare leerlingbegeleiding – deze leerlingbegeleiding heeft twee ankerpersonen: Sandra De Lange en Farah Lombaert. Zij worden verder bijgestaan en ondersteund door onze attitudementor: Inez Van den Broeck.
 |
Inez Van den Broeck – Sandra De Lange – Farah Lombaert |
Samen coördineren zij de acties die volgens ons nodig zijn om onze leerlingen zich goed te laten voelen op onze school en om ze op de best mogelijke manier mee naar een diploma te begeleiden. Daarin worden zij intensief bijgestaan door het volledige schoolteam van leerkrachten, opvoeders, secretariaatsmedewerkers en directie.
Bij ons op school staat ook de attitude van de leerlingen op de voorgrond. In de eerste plaats gebeurt het aanleren van een passende werkhouding en goede mentaliteit op de klasvloer door de leerkrachten en leerlingbegeleiding. Wanneer het moeilijker loopt, zal onze attitudementor – in samenspraak met de leerling, ouders, leerkrachten en leerlingbegeleiding – samen op zoek gaan naar hoe we de leerling het best kunnen begeleiden aan de hand van concreet geformuleerde werkpunten.
Ons hele schoolteam probeert op deze manier de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden op verschillende vlakken. Hierbij richten we ons op vier begeleidingsdomeinen:
1. Onderwijsloopbaanbegeleiding <klik voor meer info>
- Leerlingen moeten lang op de schoolbanken zitten. Alle leerkrachten werken door hun persoonlijke aanpak aan de motivatie van leerlingen.
- Is de gekozen richting toch niet geschikt voor jou? Dan gaan we samen op zoek naar welke richting wél je ding is, hier bij ons op school of ergens anders.
- Leerlingen maken kennis met verder studeren of werken op de SID-IN (afstudeerbeurs), inleefberoependag etc.
- De ankerpersonen van de leerlingbegeleiding voorzien bij de start van het schooljaar afsprakennota’s voor leerlingen met leer- of ontwikkelingsstoornissen, speciale klassenraden om leerkrachten in te lichten enz.
- …
|
2. Leren Leren <klik voor meer info>
- Vanaf schooljaar 2021-2022 starten we met workshops over leren leren waar we tijdens het schooljaar regelmatig op zullen terugkomen.
- We bieden individuele begeleiding aan als leerlingen nood hebben aan leren samenvatten en leren plannen.
- In de derde graad kan de leerling deelnemen aan de workshop ‘leren leren’.
- Wij ontwikkelden een bundel vol tips & tricks om meer inzichtelijk te gaan studeren.
- …
|
3. Preventieve gezondheidszorg <klik voor meer info>
- Er is op de school een team dat acties uitwerkt rond gezond (leren) leven en gezondheid op school.
- De leerlingbegeleiding werkt nauw samen met CGG ZOV (vroeger: PISAD) voor het preventief en curatief werken rond druggebruik, alcohol, gamen en gokken.
- In 2018-2019 had onze school de eer uitgekozen te zijn als pilootschool voor een nieuw project rond ‘rookvrije klassen’. #BullshitfreeGeneration
- De leerlingenraad wordt mede ondersteund door de leerlingenbegeleiding bij het verzorgen van gezonde snacks in de schoolautomaat.
- …
|
4. Socio-emotionele begeleiding <klik voor meer info>
- Als een leerling ergens mee zit, heeft dat een invloed op zijn of haar functioneren en leren. Merken leerlingen of leerkrachten een probleem, dan kunnen zij dit melden bij de leerlingbegeleiding, die dan de verdere opvolging doet. Is het nodig, dan verwijzen zij ook door naar andere rechtstreeks toegankelijke instanties, zoals CLB, JAC enz.
- Bij de aanpak van pesten werkt onze school met de NO BLAME-methode. Een aanpak waarbij op een positieve en verbindende manier wordt gewerkt aan het welbevinden van alle betrokkenen.
- …
|
Hoe kan je de leerlingbegeleiders bereiken?
Onze leerlingbegeleiding is tijdens de schooluren en/of op afspraak te bereiken via:
- Telefoon: 0491 / 61 13 07
- E-mail: llnbegeleiding@kaninove.be
- Smartschool: mail naar ‘leerlingenbegeleiding’, ‘Sandra De Lange’ of ‘Farah Lombaert’
|